
Fleksibelt på hytta med hems
Våre standardmodeller har skråtak og dette gir god mulighet til å lage funksjonelle og koselige hemsløsninger. Vi har derfor tegnet inn hems i mange av våre hyttemodeller.
Vi har store hemser med trapp og galleri mot stua. Vi har også modeller med liten hems som ligger avskjermet med etasjehøy stige som atkomst. Så har vi mange varianter mellom disse.

Hva er en hems?
En hems har et areal som ikke inngår i boligens bruksareal (BRA) pga lav takhøyde.
I følge forskrift må et areal ha minst 1,9 m fri takhøyde og ha en viss bredde for å inngå i BRA. Vi som produserer og selger hytter har derfor ikke lov til å prosjektere f.eks. soverom på en hems.
Samtidig så disponerer eier bygget etter overtagelse og det er ikke ulovlig for hytteeier å sove på hemsen. Vi planlegger derfor alltid våre hemser med rømningsvinduer selv om dette ikke er pålagt.
Hva er fordelene med hems?
Hems gir dere et større disponibelt areal på en hytte med én etasje.
Du kan både ha trapp og stige opp til hemsen.
Ved å bygge hems i stedet for å ha full takhøyde i etasjen under, så blir hytta mer energieffektiv når det kommer til oppvarming som følge av lavere takhøyde.
Hva er ulempene med hems?
Vi prosjekterer ikke møblering og funksjoner på hemsen.
Når det ligger hems over et rom reduseres takhøyden. Det er en smakssak hvorvidt dette er å regnes som en ulempe. Mange synes det er lunere og mer koselig med vanlig takhøyde.
På mange av hemsmodellene så har vi beholdt full takhøyde på stua og kanskje kjøkken og tegnet hems over gang, bad, soverom og bod. Slik kan du få det beste fra to verdener.
Trapp eller stige?
Vi har standardmodeller med trapp opp til hemsen, nedsenket hems med stige og hemser med stige i etasjehøyde.
Med trapp opp til hemsen er det enkelt å disponere hemsen til det bruk du ønsker.
I motsatt ende så er en hems med etasjehøy stige mer avskjermet.
Nedsenket hems gir enklere atkomst
En populær hemsløsning er det vi kaller 'nedsenket hems'.
Denne hemsløsningen har gulv som er senket med ca 1/2 meter midt på hemsen, på inngangspunktet der du kommer opp på hemsen.
Dette gjør at stigen opp blir tilsvarende lavere og dette gir enklere atkomst til hemsen. Det gjør også at det er ståhøyde på dette punktet.



Hytter med stige til hemsen
Våre standardmodeller på 1 etasje + hems med stige:
Hummelfjell med gavlvinduer med nedsenket hems på 31 kvm
Hummelfjell med nedsenket hems på 29 kvm
Forollhogna med nedsenket hems på 30 kvm
Småsetra med hems på 14 kvm

Forskriftsmessig om hems
Disponibelt areal - for hytteeier
For deg som hytteeier er hemsen et areal du kan disponere slik du vil, altså 'disponibelt areal'.
Vi planlegger derfor alltid hemsen med rømningsvinduer selv om det ikke er pålegg om dette, i fall det kommer overnattingsgjester på hemsen.
Ikke måleverdi areal - for produsent
Som produsent har vi imidlertid ikke anledning til å tegne hytter med 'disponibelt areal'. Som produsenter forholder vi oss til forskrift som sier at hems ikke er måleverdig areal og dermed ikke inngår i hyttas BRA. Vi viser derfor hemsareal med mål, men uten møblering og tydelig merket med "ikke måleverdig". Vi går også gjennom disse forskjellene i planleggingsmøte med kunde.
Vi oppfordrer alle som planlegger å bygge hytte å være bevisst på dette punktet iom. at det dessverre er ulik praksis på dette.
Hva er definisjonen av 'hems'?
Vi bruker ordet hems til å beskrive det arealet som i TEK 17 beskrives som bygningsvolum under skråtak med fri høyde over gulv på enten 1) mindre enn 1,9 m eller 2) minst 1,9 m i mindre enn 0,6 m bredde.
Motsatt: Hvis fri høyde over gulv er 1,9 m eller mer i en bredde på 0,6 m eller mer - er arealet måleverdig og skal regnes med i BRA.
Det er verdt å merke at opptil 0,6 meter av gulvarealet regnes som måleverdig utenfor minimumshøyden på 1,9 meter.
Vi bruker ordet hems både om lukkede loft og åpne hemser med galleri.
Visste du at?
På Røroshytta produserer vi unike byggesett i laftet tømmer til hvert enkelt kundeprosjekt.
Du kan derfor forholdsvis enkelt å tegne om en hemsmodell i klassisk laft til en full to etasjes hytte ved å legge til noen omfar - flere høyder - med tømmer.